Papperets historia

posted in: Allmänt | 0

Papper

Idag ska vi berätta lite om en av vår världs viktigaste uppfinningar. För det är ju faktiskt en uppfinning, även om man inte alltid tänker på det som det. Tänk vilja möjligheter vi missat om vi aldrig haft papper. Det är lätt att glömma vikten som papper har haft för mänskligheten. Titta dig runtomkring, du ser garanterat ett papper eller någonting av papper i närheten. Det är fantastiskt , eller hur?

Just ordet papper härstammar från det grekiska ordet papyros, som var namnet på växten Cyperus papyrus. Från denna växt framställdes papyrus i medelhavsområdet. Papyrus är lite tjockare än vårt papper och användes för att skriva på.

Det vi idag känner som papper uppfanns i Kina cirka 105 år efter Kristus och det sägs vara tjänstemannen vid hovet, Tsai Lun, som kom på den geniala idén. Hans papper ska ha bestått av fibrer från mullbärsträd, fiskenät, klädtrasor och hampa. Invånarna i Kina skrev innan dess på ben eller bambu, vilket inte var så optimalt.

Trots den fantastiska uppfinningen av papper, så var inte syftet från början att skriva på det utan att skydda ömtåliga bronsspeglar och gifter under transport. Det skulle dröja till 300-talet innan man började använda papper för att skriva på.

En av dagens viktigaste funktioner för papper, toalettpappret, började användas runt år 875 i Kina och efter det fick pappret fler och fler funktioner. Bland annat som tepåse.

Idag används en stor del av världens papperstillverkning till kontorsmaterial. Utbudet är brett. Det är bara att kolla hos försäljarna av kontorsmaterial. Papper finns i olika tjocklekar, färger, storlekar… ja utbudet är enormt. Tänk om Tsai Lun hade vetat det för 1900 år sedan, att hans papper skulle utvecklas till något som används i världens alla hörn!

Leave a Reply