Bilens historia

posted in: Allmänt | 0

Dagens uppfinning vi ska prata om är bilen. Spännande, eller hur? Det är ju faktiskt en ganska betydelsefull uppfinning i världshistorien.  Vi ska börja med att reda ut definitionen av vad en bil är. Vad en bil är i vår nutid, det vet ni ju. Men för att kunna redogöra för bilens historia finns det två sätt att se det. Bil i betydelsen självgående landfordon, det har funnits sedan 1800-talet men det stora genombrottet för bilen och då det blev ett samhällsfenomen kom först under 1900-talet.

Den första bilens ursprung går att spåra tillbaka till de ångmotorer som på uppdrag av militären i Frankrike konstruerades av en fransman. Hans maskin var en artillerivagn och detta var år 1769.  Vid årsskiftet 1799-1800 konstruerades den första ångvagnen för persontrafik. De kommande femtio åren så konstruerades sedan ett antal liknande fordon och från 1820 gick de regelbundet i trafik mellan städer.

Det skulle sedan dröja innan utvecklingen tog ett rejält steg, 1862 så började bensindrivna bilar dyka upp i Frankrike och Tyskland. Men den stora händelsen skedde 1908 då den första T-forden rullade ut ur Henry Fords butik och från 1913 skedde masstillverkning på löpande band, vilket också gjorde att priset för bilen minskade. På det sättet kunde fler människor ha råd med att köpa en bil. Bilarna som funnits innan T-forden hade varit väldigt dyra och endast en viss del av samhället kunde äga en bil.

Från 1913 och framåt har bilutvecklingen gått oerhört fort framåt och många tillverkare och modeller har kommit och gått. Numera ser vi bilen som en självklarhet och förväntar oss det allra senaste i teknik och design. På Henry Fords tid fanns inga reservdelar och få tag i och det blev en krånglig process om bilen gick sönder. Idag har vi det betydligt bättre, då vi kan beställa hem både nya och begagnade bildelar från nätet.

Leave a Reply