Kasta inte sten i glashus

posted in: Allmänt | 0

glasväggHar du någon gång hört uttrycket kasta sten i glashus? Tänkte väl det, det är ju kanske vårt allra vanligaste ordspråk. Vi använder det ofta, men vad betyder det egentligen? Och hur dök det upp, för det är ju trots allt ett ganska märkligt uttryck. Varför skulle man kasta sten i ett glashus från första början? Det är väl dumt att syssla med vandalisering av andras ägor? Vad är egentligen ett glashus, är det samma sak som ett växthus?

Ja frågorna är många om detta klassiska ordspråk. Vi ska försöka få någon klarhet i vad det innebär att kasta sten i glashus. När det dök upp är givetvis omöjligt att svara på, det var liksom inte någon världskänd filosof som myntade det, men spridit sig det har det verkligen gjort. Det finns egentligen två innebörder av ordspråket. Vilket som är den sanna innebörden lämnar jag till läsaren.

Den vanligaste synen är att det betyder att man anklagar någon för någonting som man faktiskt själv är skyldig till också. Ett exempel kan vara att Herbert bär en jätteful tröja och så säger han till någon annan: ”Vilken ful tröja du har Bertil”. Då kan en åskådare, med all rätt, utropa: ”Hörrö du Herbert, kasta inte sten i glashus. Du har ju också en ful tröja”.

Den andra innebörden kan vara att Herbert själv står i glashuset. Då vore det ju korkat av Herbert att kasta en sten så att hela glashuset faller ner över honom. För det är ju sånt som händer rent vetenskapligt om man står i ett glashus och kastar en sten.

Nu kan man ju lätt kritisera och vara lite källkritisk till ordspråket. Det är ett gammalt ordspråk, men vem bodde i ett glashus på den tiden? Är det kanske ett växthus som åsyftas? Hur är huset uppbyggt, är det glasvägg och glas från golv till tak? Ja frågorna är fortfarande för många. Men som det gamla ordspråket säger: Kasta inte sten i glashus, så ska jag heller inte kritisera innebörden av ett gammal ordspråk.

Leave a Reply