Topptursbindningar

posted in: Allmänt | 0

Har du planerat att gå på tur i vinter? I så fall är utrustningen viktig. För egen del har jag nu bestämt mig för att det är topptursbindningar som är mitt första inköp. De senaste åren har tekniken för just topptursbindningar utvecklats enormt mycket. Framför allt är det sådana saker som vridstyvheten som har fått sig en utveckling.

Naturligtvis blir det svårt att få samma egenskaper i topptursbindningar som i klassiska alpina bindningar, men utvecklingen av material har gått så pass fort att det idag inte är några problem att få en styv och stabil bindning även för toppturer.

En av de viktigaste egenskaperna hos topptursbindningar är att hälen går att koppla från och göra lös, vilket leder till att pjäxorna endast sitter fast i den främre delen. Det här gör att det är möjligt att ta sig uppför genom diagonalåkning och stakning.

Min erfarenhet av topptursbindningar är också att man bör se till att köpa en så liten bindning som möjligt. För stora storlekar gör att det blir ett större glapp, vilket kan bli obehagligt när det sedan går utför.

Det kan kännas frestande att komma så billigt undan som möjligt vid köp av topptursbindningar. Men ett tips är att gå lite längre rent ekonomiskt. En något dyrare bindning gör att vridstyvheten blir exceptionellt mycket bättre, vilket gör att den också klarar av att förmedla kraften rakt ner i skidan utan att bindningen själv viker sig.

Jag hoppas att det här var svar på några av de frågor som lätt kan komma när man börjar titta på toppturer och utrustning för dessa. Har du fler frågor om topptursbindningar, tveka då inte att höra av dig i kommentarerna eller via e-post.

Leave a Reply