Hur gör man kaffe?

posted in: Allmänt | 0

Kaffe har druckits i världen sedan urminnestider. Sedan 2000 år tillbaka för att vara exakt, det var då man började dricka kaffe i Etiopien. Sedan dess har mycket hänt och i Sverige dricker vi ofantliga mängder av den mörka drycken. Många svenskar skulle nog påstå att de inte klarar sig utan den. Tillsammans med våra finska grannar är vi det mest kaffedrickande landet i hela världen. Vad skulle vi göra utan våra kaffemaskiner på kontoren?

Eftersom kaffe i princip är vår nationaldryck så bör vi väl också veta hur det framställs. Det är väl inte mer än rätt, eller hur? Det är vad den här artikeln kommer behandla, steget från böna till färdigt kaffe och allt som händer där emellan.

Kaffebönor är något som de flesta känner till, kaffebär däremot är inte lika välkänt. Det är nämligen kaffebär som plockas i Sydamerika, även om vi tror att det är bönor vi plockar. Eller ja, delvis plockas bönorna med, de sitter nämligen inuti bären.

När bären är plockat så börjar nästa process, då skall bönorna plockas ur bäret. Bönorna är omgivna av ett lager fruktkött och det är därför lite jobb att skala fram bönan. Sedan påbörjas processen för att torka bönan, det är det här steget som avgör hur smaken kommer vara i kaffet. Så det gäller att ha tungan rätt i mun. Kaffebönorna läggs sedan i blöt en period innan de soltorkas på ett betong- eller stengolv. Än är vi långt från kontorets kaffemaskiner.

Efter torkningen sorteras bönorna ut och dåliga exemplar kastas. Sedan måste kaffet åldras lite, perioden varierar lite. Det kan vara allt från några månader till upp emot åtta år. Hur vida tid påverkar har länge varit omdebatterat.

Kaffebönorna rostas sedan och i det sista steget så mals kaffebönorna ner till kaffepulver, och det är sedan det som finns i din kaffemaskin.

Leave a Reply